apparatuur

Voor het maken van opnames binnen ons zonnestelsel en buiten maak ik sinds 2016 gebruik van de ZWO asi174mmcool wecam. Dit is een gekoelde webcam met een monochrome CMOS Sony Exmor IMX174 2.35MP 5.86µm sensor global shutter. Voorheen gebruikte ik de DMK webcam met de Sony icx618ala ccd chip. De chip is zwart/wit, wat betekent dat ik voor het maken van kleurenopnames werk met RGB filters. Diagonaal heeft de chip een afmeting van 4.5mm wat met mijn telescoop systeem een beeldveld van ongeveer 12 boogminuten geeft in het primaire brandpunt. Dit is ruim genoeg voor planeten!  

asi174mmcool.jpgdmk21au04as.jpg

Vergroten van het hemellichaam

Om extra vergroting te krijgen zit er tussen de camera en telescoop een lensen systeem (Televue powermate x 5, x 2.5) wat de brandpuntsafstand verlengt met een factor van ± x 5 of x 2.5. De huidige brandpuntsafstand van mijn optiek is 1000mm in combinatie met een 200mm diameter hoofdspiegel wat een F verhouding van 5 geeft. Met de een Televue powermate wordt mijn brandpuntsafstand verlengt tot 5000 of 2500mm wat een F systeem van 25 of 12.5 geeft. Zo valt er redelijk wat detail te zien op  maan, zon en planeten met goede seeing condities.

41GiVUpLOEL.jpg

Het filterwiel

De filters zijn geplaatst in een Atik manueel 1.25 inch filteriwiel wat het verwisselen van filters erg makkelijk maakt. Het filterwiel is gemotoriseerd gemaakt d.m.v een kleine electromotor wat er voor zorgt dat er op afstand gewerkt kan worden.

atk0022_04.jpg

Baader LRGB filterset

Deze set bestaat uit een clear, rood, groen en blauw filter. De filters zouden volgens Baader parfocaal zijn. Door simpel met het clear filter scherp te stellen zou de rest van de filters ook scherp moeten staan. Mijn ervaring is dat dit niet altijd even handig werkt.

Elk filter heeft zijn eigen spectrum en dus eigen informatie. Combineer je deze informatie met software dan kunnen er kleuren foto's gemaakt worden.

2458477.jpg

Waarom een z/w camera en geen kleur?

Een z/w camera is gevoeliger dan een kleurencamera , dit omdat het geen gebruik maakt van een Bayer masker (kleine kleuren filtertjes in een vast patroon). Met een z/w chip kun je elke pixel blootstellen aan een bepaalde golflengte van het lichtspectrum.

Baader_RGB_transmission.jpg