De polyester koepel

 In 2012 ben ik begonnen met de bouw van de sterrenwacht. De keuze voor een koepel van polyester heb ik gemaakt omdat dit sterk, licht is en weinig onderhoud vereist. De koepel is gemaakt in een negatieve mal van piepschuim en gips. Het gips heb ik behandeld met een 2k grondvernis, dit zodat het gips zijn zuigende werking verliest. Daarna is de mal behandeld met een wateroplosbaar losmiddel. Er is zo'n 35 liter polyester hars gebruikt en zo'n 30 m2 glasmat, dit om in één keer de halve bol uit de mal te kunnen trekken.

Hierna moest de slijptol in de koepel, tijd voor de kijksleuf! Een spannend moment omdat het lastig blijft om te meten over een bol vorm. Voor je het weet zaag je schots en scheef. Met een breedte van 58 cm en een lengte tot over het zenith geeft dit genoeg ruimte voor mijn 8 inch newton.

De koepel is geschuurd, geplamuurd (polyester) en daarna voorzien van een 2k polyurethaan grondlaag met daarop meerdere lagen witte 2k polyurethaan verf. De opstaande randen zijn op een aparte mal gemaakt en verlijmd met een epoxy lijm pasta.

Het gedeelte wat uit de koepel weg geslepen is, is later gebruikt als basis voor de shutter. De onderste klep is  m.b.v een nieuwe mal gemaakt.

Het shutter rails systeem

In 2014 heb ik de koepel voorzien van een rails systeem zodat de shutter gemakkelijk open te schuiven is. De rails zijn wederom gemaakt van polyester!

 

Aanpassingen 2018

In het jaar 2018 is de gehele koepel voorzien van een nieuwe 2K coating. Er is een nieuwe deksel gemaakt met 40% minder gewicht. De deksel is voorzien van een elektromotor aandrijving en is automatisch te openen en te sluiten. De pier is 30 cm verhoogd d.m.v. extra beton, daaromheen is een houten vloer gemaakt. Er is extra rode verlichting aangebracht en er zijn stroomvoorzieningen op meerdere plekken. Vanwege een slechte afwatering op het dak heb ik op vier plekken een afvoer gemaakt. Het regenwater loopt zo binnendoor naar een gezamenlijk punt naar buiten. De afvoerpunten zijn gedicht met een oplosmiddelvrije PU filler.